Egitim, Gelisim falan

3-4 Yaş Arası Sosyal, Bilişsel ve Fiziksel Dönüm Noktaları*


* Kaynak: BabyCenter

 

Konuşma / İletişim Yetenekleri

Altı ya da daha fazla kelime içeren cümleler kurabilir. Hmm, bir bakalım: Anneee, bana Playhouse Disney açar mısııınn? Altı kelime. Tamamdır 🙂

Telaffuzu, yabancıların da onu anlayabilecekleri şekilde gelişmiştir. Geçtiğimiz Pazar, bir arkadaşımıza gittik. Orada, Rüzgar’ın geç kalan ama şu anda bizi şaşırtan konuşma şeklinden bahsediyorduk. Evde bulunan, yeni tanıştığımız misafirlerden birisi, dinledi… dinledi… ve sonunda dayanamayarak şöyle söyledi: -Ya, pardon ama, çocuk şöyle konuşuyor, böyle konuşuyor diyorsunuz iyi hoş da, ben onun söylediklerinden hiçbir şey anlamıyorum ki.

Zaman eklerini doğru kullanmaya başlar. (Koşuyor, geldi gibi) – Anne, ben CocoPops istediiimm. ….. I ıh! Burdan gümledik.


Sosyal ve Duygusal Gelişim
Bağımsızlık

Sizin yardımınız olmadan arkadaşlık kurabilir. Arkadaşlık da  kurar, kavgasını da eder icabında 🙂
Yanında bir ebeveyn bulunmadığı halde oyun kurabilir. Tabii. Hatta yanında ebeveyni olmadan oyun kurmayı tercih eder. Mesela babasının üç kiloluk çekicini aşırıp Handy Mannycilik oynamak gibi.

Fiziksel Gelişim
Kendi kendine yetebilme

Bir yetişkin gibi tutarak kaşık ve çatal kullanabilir. Çatalını yan tutarak köftesini kesiyor adam yaa. Okulumuzu seviyoruuuuuuzz!
Tuvalet eğitimde ustalaşmaya başlamıştır. Yaa tabii, hem ne ustalık. Deneme amaçlı bezi çıkartıldığında, itina ile odasının en kuytu köşesini bulup, oraya ediverir.
Dişlerini fırçalayabilir  (Ancak hala gözetiminiz altında olmalıdır) Biz kafamızı çevirir çevirmez, başparmağım kadar macunu fırçanın üzerine boca edip, ıslattıktan sonra, hüüüp diye mideye indirir. Ne yaptığını sorunca da “Meyve suyu içiyoruuum” der kıs kıs gülerek.

Tuvalet Eğitimi
Yetişkin tuvaletlerini kullanabilir.
Çoğu geceler kuru kalabilir.
Erkek çocuklar, oturma pozisyonundan ayakta çiş yapma aşamasına geçebilirler.

Bu bölümü yüzüm kızararak geçiyorum 🙂

Eğer dikkat ettiyseniz, yazıda “-melidir” “-malıdır” gibi kesinlik belirten cümleler yok. Çünkü, bildiğiniz gibi, her çocuk kendine özgü bir gelişim sürecinde ilerliyor. Kimisi sosyal anlamda çok aktifken ince motor gelişimi daha ağır seyrediyor. Kimi çocuk ise ifade yeteneği kısıtlıyken fiziksel yönden kuvvetli olabiliyor. Diğer yandan, bir de şöyle bir durum var: Rüzgar, iki buçuk yaşında hala konuşmazken, beden dili inanılmaz ölçüde kuvvetliydi. Psikiyatrımız, bunun geç konuşan çocuklarda sıklıkla görüldüğünü, ancak bir gelişim işaretinden çok, körlerin koku alma/hissetme duyularının aşırı gelişmesine benzer bir olay olduğunu belirtmişti. Benzer şekilde, Rüzgar’ı ilk iki senede, yine doktorumuzun önerisiyle gelişim testi ile değerlendirdiğimizde, ayından/yaşından beklenenlerin ancak %60’ını verebiliyorken (Hatta aile arasında espri konusu olmuştu bu: Kayınvalidem, “Bu ay oğlum sınavdan kaç puan aldı” diye soruyordu 🙂 ) üç yaş civarı aniden atak yaparak, bir üst döneme bile çıkmaya başladı. Şunu da sakın unutmayın: Müge Hanım, bu değerlendirmelerin kesinlikle zeka düzeyi ile ilgisi olmadığını söylemişti. Yine de, çocuğu kendi haline bırakmadan, gözlemleyerek, gelişimine katkıda bulunacak oyuncaklarla, etkinliklerle desteklemek gerekir diyerek yaratıcı oyun önerilerinde bulunmuştu. Biz de böyle böyle, sınıf geçecek düzeye geldik işte 🙂

“3-4 Yaş Arası Sosyal, Bilişsel ve Fiziksel Dönüm Noktaları*” için 4 yorum

  1. Ece’cim, PratikAnne sağolsun, oyuncak ve materyaller hakkında o kadar güzel şeyler yazıyor ki, ben üzerine ne desem boş. Buradan okuyabilirsin:
    http://www.pratikanne.com/search/label/Oyunlar%20ve%20Oyuncaklar

    Montessori Eğitimi’nin Blogspot sayfasında da güzel öneriler var:
    http://montessoriegitimi.blogspot.com/search/label/0-2%20Yas%20Oyunlari

    Rüzgar, normalde çok çabuk sıkılan bir çocuk olmasına rağmen, eşleştirme, farklı materyaller sepeti ve kavram kartlarıyla çok eğlendi. Sokakta yaprak toplayıp aile ağacı yaptık mesela bir gün. Her yaprağa aileden birinin ismini verip kocaman kağıda yapıştırdık. Sonra duvara astık. Bazı oyunları da Rüzgar’a göre uyarladım. Çok durağan etkinliklere kendimden bir şeyler katarak farklı hale getirdim. Sen, bir hiperaktif anne olarak eminim daha da super uyarlamalar yaratacaksın 🙂 Hepsini okuyun, çalışın, haftaya sınav yapıcam 😉

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s